Enfrijoladas

Jeg klarer ikke å glemme et utbrudd fra faren til min gode venninne hadde etter at han hadde vært på besøk her i Mexico i noen uker. «Kan de ikke servere noen ting uten den ekle, brune sausen her i Mexico!?» Han skjøv tallerkenen fra seg og dyttet stolen sin enda lengre vekk fra bordet.

Det var såklart frijoles refritos. Kanskje det heter bønnepuré på norsk. Men det smaker ikke det samme. Frijoles lages med kjærlighet og finesse. Bønnene skal renses og vaskes, bløtes i ti, krydres med epazote og tilsettes løk, serrano pepper, olje og hvitløk og kokes i tre timer. For at bønnene skal holde seg bør gryta kokes opp hver dag.

Frijoles oppskrift (ekstern lenke)

Frijoles refritos (ekstern lenke)

For å lage bønnene «refritos» blir de stekt i en gryte med løk og chilli, spedd ut med bønnekraft og most til ønsket konsistens enten med bønnebiter eller helt kremet som … brun saus.

Det tar tid å elske hele det mexicanske kjøkkenet. Men etter noen år blir bønnene like hjemmekoselige som potetstappen eller brødskiva. De kan brukes til alt og metter godt.

Retten på bildet er en frokostrett som heter enfrijoladas. Det er rett og slett maistortillaer i brun saus med pynt. Mmmmmm …

 

2 comments

  • Hahaha…. Det stemmer det! Han hadde tårer i øynene, stakkars. Så mye godt men alltid med brun saus. Han var forøvrig motstander av brun saus hjemme i Norge også, og hadde vel ikke forventet å få servert brun saus (om enn med annen smak) i eksotiske Mexico. Men han sa ikke “ekle” for han var altfor høflig men tårene talte jo tydelig nok. Tror aldri han ble fortrolig med frijolitos tross et åpent sinn…

Leave a Reply