HJEMME-borte

Lalo sier at i hans familie er det er en tradisjon med baccalao på nyttårsaften.

Da jeg var liten, spiste vi baccalao til påske. Det var en bestemt oppskrift vi alltid brukte. Så bestemt at jeg trodde baccalao var navet på oppskriften – men her og ellers i verden er det navnet på fisken, selve retten varierer. I Italia ble jeg nesten blek første gangen jeg bestilte baccalao og fkk fisk i hvit saus. Et annet sted griller de fisken. Baccalao er en av de eneste tingene folk jeg møter rundt i verden vet om Norge.

Denne nyttårsaftenen fikk vi gleden av å spise Lalos baccalao, den smakte helt utsøkt, og jeg fikk oppskriften.

LALOS BACCALAO

olivenolje
1 kg løk i tynne skiver
1 fedd hvitløk

  • surres blankt

2 kg tomater, skall fjernet
1 kg tørrfisk, utvannet og renset

  • tilsettes og kokes inn

2 kg små, skrellede og kokte poteter
250 gr mandler, skåldet og grovhakket
100 gr rosiner
1 stort glass grønne oliven, vasket
1 glass kapers, vasket
1 stor boks med chile guero/largo
2ss hakket persille

  • tilsettes til slutt, kokes til smakene har blandet seg

 

I denne oppskriften er det for meg, mendlene og rosinene som er rarest. Det mexicanske innslaget er såklart chilliene. Disse CHILE GUERO er grønne, lange og ikke så sterke chillier som er syltet og hermetisert. De små potetene er også veldig mexicansk, de er for eksempel et sikkert følge på en tacotallerken.

 

 

 

5 comments

Leave a Reply