2015-10-18 12.58.00

Søndag formiddag. Sola titter inn gjennom vinduene og jeg vil kose meg med en klassisk helgefrokost: bløtkokt egg, rista brød og te med en melkeskvett. Må smile. Tenker på Mexico som vanlig. Der er ikke egg en søndagsfrokost, men helt klart den daglige frokosten. Og vi snakker egg i flertall. Egg i tusen former. Egg med tortillas, bønner og saus med chilli. I flere farger. Er man meksikaner spiser man egg hver dag. Flere. Og man har sine personlige favoritter. Min gode venn Javier kommer fra en stor famile og han minnes hvordan søsknene om morgenen bestiller hver sine favorittegg til frokost – alle i forskjellig form, stakkars mamma …

Første gang jeg kom til Mexico skjønte jeg det ikke. Hvorfor star alle dise navnene på menyen, og så betyr de nesten akkurat det samme? Ja, egg, bønner, tortillas, saus … Med alle de rare navnene … Men etter å ha blitt en del av kulturen har også jeg mine favoritter, og kan nesten ikke være foruten. Når jeg ankommer flyplasshotellet min første morgen MÅ jeg ha «huevos a la mexicana» – egg i de meksikanske fargene: rødt, hvitt og grønt. Dvs eggerøre med løk, jalapeño og tomat. Og hvis (jeg må si når) kelneren kommer med Bimbo toast blir jeg alltid opprørt og sier på kyst-mexikans (ja, vi har en helt egen slang nede på kysten, myye mer om den senere) – jeg er ikke turist, jeg er jo meksikaner – og da kommer maistortilleane og den sterke chillisausen fort til bordet. For meg er ikke egg nesten ikke mulig å spise lenger uten tortillas og chilli. Det er som å få middagen servert uten et vannglass – jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg igjennom måltidet.

Når jeg er nede på stranda er det «huevos divorciado som gjelder – skilsmisse-egg (eller retter oversatt: skilte egg). Da faå man to speilegg oppå lett frityrstekte tortillas, ett egg med rød saus ett med grønn. Og tilbehør er såklart bønner og mer tortillas samt mer sterk chillisaus … Slik kan jeg fortsette, men jeg nevner heller kort at på min frokostmeny blir det nevnt elve eggeretter, og hvis du blir lei av egg har de også ni tortillaretter å velge imellom.

God appetitt / Buen provecho!

 

Leave a Reply